Suntem lideri europeni: cum au ajuns românii să pună bani deoparte în pandemie și câți fac asta

de: Alexandru Puiu
03 03. 2021

Românii nu au fost niciodată bogați și este improbabil să devină. Acesta detaliu se pare totuși că nu-i face mai iresponsabili când vine vorba de efectele economice ale pandemiei.

Conform datelor obținute printr-un studiu internațional al ING, nu mai puțin de 83% dintre români încearcă să economisească mai mulți bani pentru a se adapta la incertitudinea legată de viitor în contextul pandemiei. Valoarea cu pricina reprezintă o victorie importantă pentru țara noastră, având în vedere că media printre țările europene este de doar 66,5%.

Românii se află în fruntea clasamentului european, fiind urmați îndeaproape de polonezi (82%), turci (80%) și cehi (71%).  Punctual, proape 75% dintre români au luat decizia de a-și reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul european. O atitudine similară poate fi observată și în alte țări, pe următoarele locuri aflându-se turcii (73%), polonezii (70%), italienii și spaniolii (66%).

Dintr-un punct de vedere, tot sărăcia se află în spatele acestui trend îmbucurător. Conform datelor obținute de ING, decizia conștientă de a economisi mai mulți bani este corelată și cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se așteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăți financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii și germanii (23%). Dacă nu era evident, aceștia din urmă sunt mult mai relaxați financiar, motiv pentru care, nu sunt la fel de stresați în a pune bani deoparte pentru zile negre.

În ceea ce privește soluțiile pe care le-au găsit, pentru a-și crește veniturile, 40% dintre români spun că au lucrat mai multe ore la locul de muncă, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procent la nivel european. Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuși să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate.

„Ponderea foarte mare de români care încearcă să economisească (83%) și să își reducă cheltuielile (75%) este remarcabilă. La începutul pandemiei, economisirea a fost pentru mulți un lucru neintenționat, ca urmare a impunerii restricțiilor de mobilitate. După aproape un an, numărul celor care și-au propus să economisească în mod activ a crescut substanțial.

Totuși, avem încă un procent ridicat de români (33%) care nu au un plan de economisire. Deprinderea unei rutine necesită disciplina monitorizării tuturor cheltuielilor. O metodă eficientă de a economisi este de a depune 5-10% din valoarea salariului în contul de economii imediat după încasarea salariului, nu la final, când, de regulă, nu mai rămân bani. Într-o notă optimistă, economia ar putea să își revină la nivelul pre-pandemie chiar în a doua parte a anului 2021, ritmul creșterilor salariale va rămâne unul pozitiv, iar rata șomajului pare a fi deja în scădere.”, a declarat Valentin Tătaru, economist șef în cadrul ING Bank România.

La capitolul detalii tehnice legate de procesul de economisire, deși românii sunt vizibil mai preocupați de economisire, aproape 33% dintre aceștia afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european). Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenți spun că preferă să pună deoparte banii rămași la sfârșit de lună. Așteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se și aici pe prima poziție.

Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% dintre respondenți spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceștia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii și doar 14% că este echivalentul a patru-șase salarii.

Cei mai responsabili se pare că sunt tinerii. Românii cu vârste între 25 și 34 sunt cei mai interesați de economisire, iar 36% dintre aceștia au răspuns că își transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondenții români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani și peste 65 ani.

La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi și aproximativ 42% dintre cehi și olandezi își pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.